Hvorfor holder italienerne Ferragosto
For italienerne er dagen d. 15. august, en dag som de ser frem til – det er nemlig Ferragosto. En dag som i Italien fejres med tid sammen med familie og venner, en god frokost, optog, lokale byfester og gerne fyrværkeri. Det betyder samtidig at nærmest alt er lukket ned, butikker og virksomheder holder lukket, mange restauranter er lukkede, folk har fri og slapper af. En helligdag som mest af alt minder om d. 25. december eller Påskedag.
Datoen markerer samtidig sommerens varmeste dag, dermed også at nu vender det, dagene bliver kortere, varmen aftager og efteråret nærmer sig.
Navnet Ferragosto kommer fra det latinske Feriae Augusti som betyder Augustus festdag. Langt tilbage i tiden holdt kejser Augustus en 3 dage lang fejring i forbindelse med sin erobring af Ægypten samt sejren over Marcus Antonius og Kleopatra. Det blev blandt andet fejret ved at alle fik en fridag hvor de kunne holde helt fri fra arbejdet. Denne fridag er blvet bibeholdt og det er først væsentligt senere at den Katolske kirke gav dagen navnet Maria’s himmelfart.
I nutidens Italien, er det en hvor italienerne slapper af – man tager til havet eller i bjergene for at nyde dagen. For mange italienere er dagen også startskuddet til deres sommerferie, i en periode hvor varmen er på sit højeste og mange virksomheder holder lukket.