Seværdigheder

Det skæve tårn i Pisa

Et tårn plejer normalt ikke at være skævt, ellers er man nok tilbøjelig til at sige at det må da være utrolig dårligt håndværk fra murerens side. Men dette er nu engang ikke tilfældet med det verdensberømte “skæve” tårn i Pisa, for her er der på ingen måde noget galt med konstruktionen eller det håndværksmæssige i forbindelse med byggeriet.

Det er derimod jordbunden, hvorpå tårnet er bygget som der noget galt med i den forstand at det sted hvor tårnet er bygget er ustabil. Ustabil i en grad så at efterhånden som tårnet blev bygget så begyndte det lige så stille at hælde til den ene side.

Selve konstruktionen af tårnet blev indledt i august måned, år 1173 og det tog faktisk 200 år før at tårnet stod færdigt. Det kunne dog hurtigt konstateres at grundlaget under tårnet ikke var helt så solidt som forventet. Da byggeriet efter knap 5 års bygge-arbejde nåede til 3. etage, stod det klart og til stor overraskelse for alle at tårnet var begyndt at hælde svagt til den ene side. Måske har arkitekten eller bygherren ikke gjort sit forarbejde godt nok, for det skulle vise sig at jordbunden under tårnets fundament bestod af ler, og at denne type af ler ikke var kompakt nok til at kunne klare tyngden af et tårn. Med et fundament på blot 3 meter i en lerbaseret undergrund, er der ikke noget at sige til at vægten fra det voksende byggeri lige så stille fik undergrunden til at give efter.

Byggeriet blev nu sat i stå, i håb om at undergrunden med tiden ville blive mere solid så at byggeriet kunne fortsætte. Det kom så til at vare omkring 100 år inden byggeriet langt om længe kunne komme i gang igen. Nu blev der bygget et par etager ovenpå de eksisterende 3 etager, desværre fortsatte tårnet med at hælde til den ene side. Så den daværende bygherre valgte at indarbejde dette forhold i byggeriet, og derfor blev den modsatte side af tårnet en lille smule lavere end den anden side. Noget som man ikke umiddelbart kan se når man står tæt på tårnet, men på afstand fremstår denne kompensation pludseligt meget tydeligt, og er med til at give tårnet et specielt let krummende udseende.

Det skæve tårn er den 3. ældste bygning i Pisa, og indgår som del af et større bygningsværk som også omfatter Campo dei Miracoli – katedralen der var den første bygning der blev bygget. Herefter fulgte baptisteriet og tårnet, samt kirkegården Campo Santo som nåede at blive færdig inden at selve tårnet stod færdigt.

Da tårnet endelig efter 200 år stod færdigt, var med 8 etager hvoraf det øverste er et klokketårn, det er 60 meter højt og har en hældningsgrad på 10 grader. Det er i dag igen muligt at komme ind i tårnet og komme op i klokketårnet, i en årrække var denne adgang lukket i forbindelse med at tårnet blev restaureret og stabiliseret.

[codepeople-post-map]

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button