Seværdigheder

Pompeji – den gemte by

En by der den ene dag var en livlig by med masser af liv, til den næste dag hvor den lå begravet i aske. En by som voksede og hvor der var stor handelsaktivitet, hvor byens indbyggere levede et godt og trygt liv takket være det gode handelsliv og den maritime aktivitet.

Denne trygge tilværelse skulle dog få en brat afslutning, da et jordskælv ramte byen i år 62 efter Kr. og flere af byens bygninger blev ødelagt. Trods de omfattende ødelæggelser, begyndte indbyggerne at genopbygge byen og få genetableret det pulserende liv som prægede byen. De fik dog ikke lang tid til genopbygningen, før den næste katastrofe ramte byen. I 79 e Kr. ramte det skæbnesvangre vulkanudbrud nemlig byen, da den nærliggende vulkan Vesuv gik i udbrud med en omfattende aktivitet som skulle få katastrofale konsekvenser for byen Pompeji.

På blot 2-3 timer blev byen dækket af tykke lag af skoldhed aske og lava, og hvis ikke dette var dødbringende for byens indbyggere, så var de store mængder svovlgasser som udbruddet udviklede, i den grad dødbringende for de intetanende indbyggere.

Pompeji, Italien

Da udbruddet endelig var overstået, var Pompeji dækket af op til 5 meter af aske og lava. En kombination som sammen med vand udgjorde en cementagtig blanding, som fastlåste indbyggerne i en kapsel i det øjeblik den ramte. Mange af byens indbyggere nåede at flygte da Vesuv gik i udbrud, mens andre ikke var så heldige og blev ramt af den varme lava, det er disse skæbner som vi i dag kan se når vi besøger de udgravede dele af Pompeji. Flere af nabobyerne undgik denne skæbne, da de kun blev ramt af asken fra udbruddet og ikke selve den varme lava.

I 1748 indledtes udgravningerne af det forsvundne Pompeji, op gennem tiden er flere og flere af bygningerne blevet udgravet og fremstår i dag som de var dengang de blev begravet af lava. Senest er det bygningerne Casa dell’Orso og Casa di Sirico (House of the Wounded Bear og House of Siricus) som blev åbnet for offentligheden i slutningen af marts 2017.

Størstedelen af udgravningerne i Pompeji er med på UNESCO’s Verdenskulturarvsliste for bevaringsværdige monumenter.

Mere info på: http://www.pompeiisites.org/ – her kan du finde oplysninger om billetpriser for de enkelte dele af Pompeji, åbningstider, informationer og historien om de forskellige områder af byen.

[codepeople-post-map]

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button