Om Puglien
En region som geografisk er placeret i Italiens hæl, i den sydøstligste del af landet. Store dele af regionen grænser ud mod Adriaterhavet, det Ioniske Hav og Taranto-golfen, og som interne naboer er regionen Molise mod nord, Campania mod vest og Basilicata mod sydøst. Med sin sydlige placering, byder regionen på 800 km lang kystlinie med sandstrande og gode muligheder for vandsport. Hovedprovinsen er Bari, derudover er der provinserne Brindisi, Foggia, Lecce, Taranto samt Barletta-Andria-Trani.
Hvad er der at opleve ?
Puglien byder på både storslået natur samt kulturhistorie som kan dateres tilbage til Middelalderen og Baroktiden. Langs regionens kystinie ligger der flere historiske slotte og mindre borge, som i sig selv er arkitektoniske perler.
Regionen er desuden kendt for sine mange historiske byer, og har 3 steder som er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste – Castel del Monte, Alberobello og Sanctuario di San Michele Arcangelo. Derudover er det værd at nævne byer som Lecce, Gallipoli, Ostuni og Bari – hovedstaden i regionen. Mest kendt er nok de karakteristiske runde og hvide stenhuse med det spidse tag – trulli, som kan findes i blandt andet byen Alberobello. Med sin lange kyststrækning er området også oplagt til vandsport eller afslappet badeferie. Windsurfing, kitesurfing og dykning er populære sportsgrene, men den frodige natur giver også gode muligheder for vandre- og cykelture i det bakkede landskab.
Mad og vin
Landbruget er vigtigt for regionen og dens indbyggere, og her dyrkes flere af Italiens kendte råvarer. Det er også en region som bærer præg af de lokale råvarer og de grundlæggende ingredienser i kosten består af grøntsager, olivenolie og durumhvede. Især lokale grøntsager som oliven, tomater, svampe, aubergine og artiskokker er en vigtig del af kosten.
Madlavningen er simpel, og hermed menes ikke at det er dårligt for der kan laves meget lækker og indbydende mad med få ingredienser, hvilket karakteriserer køkkenet i Puglien. Den traditionelle pasta er orechiette, og derudover findes et stort udvalg af lokale pastatyper som serveres med regionens friske grøntsager. Ofte grøntsager som findes naturligt i området, det kan være vilde asparges, svampe, fennikel mv. Kød udgør en mindre del af kosten, her er det lam som er det foretrukne i de lokale retter. På den søde side, såer Puglia kendt for sin pasticciotto som ikke findes andre steder i Italien. En sprød kage med fyld af creme, som gerne serveres som morgenmad. Derudover er forskellige småkager baseret på mandler, populære i regionen. Regionen kan desuden byde på søde og lokale delikatesser som honning, tørret frugt, kandiseret frugt og ikke mindst chokolade.
Det milde klima er perfekt for vinproduktion og regionen er kendt for sine vine. Produktionen af vine i Puglia, svarer til omkring halvdelen af den samlede vinproduktion i Australien. Nogle af de mest kendte druer fra området er primitivo og negroamaro som giver kraftige og mere krydrede rødvine.
Nyheder fra Puglien
-
Primitivo eller Zinfandel ?
Kan du lide god vin og går ferien til Italien, ikke mindst…