Seværdigheder

La Venaria Reale – det kongelige sommerslot

Der er vist ingen tvivl om at tidligere tiders konger og dronninger har levet et liv i sus og dus, med masser af overdådighed, rigdom og ikke mindst imponerende slotte og palæer. Her blev levet et liv uden de store bekymringer, udover hvad man skulle få dagen til at gå med. Skulle det være en spadseretur i byens gader, nyde de imponerende haver ude på landet eller bare sidde og hyggesludre.

Frankrig har sommerslottet Versailles lige udenfor storbyen Paris, Italien har sommerresidensen La Venaria Reale som ligger i udkanten af Torino i det nordlige Italien. Der er nok ikke mange som idag kender til slottets eksistens, men tilbage i 1600-tallet og fremadrettet havde det stor betydning for den royale Savoy-familie.

Ifølge historien var det greve Carlo Emanuele II af Savoyen som fik ideen til at bygge slottet, der skulle ligge i byen Altessano Superiore, lige udenfor Torino. Han ønskede et sommersted, beliggende ude på landet men alligevel ikke alt for langt væk fra storbyen Torino, Et sted der kunne give ham og familien mulighed for afslapning, og ikke mindst for hans eget vedkommende at gå på jagt. Nu var området ikke helt ukendt for greven, for det naturskønne område var i længere tid blevet anvendt som hans yndede jagtområde. Så der var kort beslutningsvej til, at det var her at den royale familie og hoffets sommerresidens skulle bygges. Desværre gik det også ud over den oprindelige by Altessano Superiore, som blev jævnet med jorden for at gøre plads til det nye royale byggeri.

Et byggeri som skulle komme til at omfatte – ikke bare det barok-inspirerede slot Reggia di Venaria men også hestestalde, indkvartering til soldater og hoffets ansatte og ikke mindst det imponerende have-anlæg. Et have-anlæg som havde sin tydelig inspiration fra Frankrig, og omfatter mere end 125 hektar anlæg med blomsterbede, græsarealer, små hyggelige stisystemer, en labyrint og selvfølgelig den store slotssø. En ting er, at en kongelig beslutter sig for at bygge et residens, men der skal selvfølgelig også være plads til hele det medfølgende hof som dengang var af imponerende størrelse. For man kunne jo ikke drømme om at gøre noget selv, og selvfølgelig skulle der være nogen til at lave mad, vaske tøj, gøre rent, passe haven, passe børnene og alt det andet.Luxury palace interiorKort efter at slottet stod færdigt, indtog franske styrker området herunder også det nybyggede slot. Desværre havde de franske tropper en tendens til at ødelægger de bygninger, som de kom i nærheden af og dette var da også tilfældet for Venaria Reale. Flere af de omkringliggende bygninger blev ødelagt, og yderligere skader skete på både bygninger og haven under Napoleons herskerdømme. Den sirligt anlagte have blev pløjet ned, for nu skulle området bruges som træningsanlæg for Napoleons mange soldater.

Men det var ikke kun franske styrker som anvendte slottet som deres base, efterfølgende brugte den italienske hær dele af slottet som kaserne.Først i 1978 blev slottet og dets bygninger solgt til det italienske Forsvarsministerium og et restaurationsprojekt kom hurtigt på tegnebrædtet. De mange bygninger og parkanlægget havde lidt omfattende skade, efter den årelange hårdhændede brug fra soldaterne, og en kærlig hånd var der i den grad meget hårdt brug for.Italy - Royal Palace: Galleria di Diana, VenariaI dag fremstår slottet som et imponerende bygningsværk, både udvendigt og indvendigt er slottet restaureret og bragt tilbage til sit fordums pragt, alt sammen med nænsom hånd. Flere af de mange bygninger på området mangler fortsat at blive sat istand, heriblandt staldene men med tiden skal de nok også komme til at fremstå som det de oprindeligt var.

Et af de helt store fokusområder har naturligvis været det store parkanlæg omkring slottet. Det har været lang proces, som har taget tid men nu står haven snorlige og i alt sin pragt som den oprindeligt var anlagt.

I den store sø ved siden af slottet svømmer farvestrålende fisk rundt, og langs bredden er det muligt at komme på tur med det lille tog. Fra terrassen på bagsiden af slottet, er der udsigt til det flotte have-anlæg som er anlagt i samme stil som haven ved det kendte franske slot Versailles, udenfor Paris.tog-venaria-reale

Praktisk info:

La Venaria Reale
Piazza della Repubblica, 4
10078 Venaria Reale – Torino
Hjemmeside – http://www.lavenaria.it/web/

[codepeople-post-map]

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button