Kultur

Hvordan fejres påske i Italien ?

Der fejres i disse dage påske i store dele af den kristne og katolske verden, hvert land har sine lokale traditioner for hvordan denne religiøse højtid skal fejres. I Italien er nøgleordene som ved så mange andre anledninger, samvær med familie og venner, og derved en god anledning til festivitas og at få noget at spise. Fra nord til syd er helligdagene fyldt med festlige arrangementer, optog, festivaller af forskellig karakter samt ikke mindst en lang række religiøse ritualer og arrangementer. Dertil kommer Påskenatmessen som finder sted lørdag aften, og er en vigtig gudstjeneste, der leder op til påskesøndag, hvor Jesus opstandelse fejres.

I Firenze, fejres påsken med Scoppio del Carro, opdagelsen af hjulet. Et stort, dekoreret hjul trækkes gennem Firenze af en hvid okse. Når vognen kommer frem til Basilica di Santa Maria del Fiore i centrum  af Firenze, antænder byens biskop en raket formet som en due, der sendes direkte ind i vognen og herved antænder et kæmpe fyrværkeri. Fyrværkeriet efterfølges af et stort optog med middelalder-kostumer.

På Sicilien afholdes på Langfredag, et kæmpe optog med mere end 2000 deltagere som er iklædt historiske dragter, optoget bevæger sig gennem byer som f.eks Enna og Trapani. En af de mest berømte er Processione dei Misteri i Trapani på Sicilien, hvor religiøse statuer bæres gennem gaderne og optoget kan vare op til 24 timer.

I dagene omkring påske fejres de religiøse begivenheder som skete i dagene op til påskesøndag, her fejres Jesus sidste måltid, da han fik vasket fødder, hans tur til Getsemane have, vandringen med korset og selve korsfæstelsen. Kulminationen på de mange arrangementer og festligheder er et stort festfyrværkeri som markerer afslutningen på fejringen.

Religiøst optog i anledning af påsken

Som i mange andre lande så er lam, æg og mad en væsentlig og vigtig del af påsken. I Italien giver man hinanden kæmpe påskeæg af chokolade, pakket ind i farcestrålende cellofan og med store sløjfer. Oftest indeholder de store æg en eller anden form for overraskelse.

Selve påskedag søndag fejres med den traditionelle påskemesse, herefter mødes familie og venner til et veldækket frokostbord hvoraf der selvfølgelig serveres kager og ikke mindst den traditionalle påskekage – la Colomba. En kage som mest kan sammenlignes med den tilsvarende kage som serveres ved juletid – Panettone. Til påske laves den i en variation med fyld af kandiseret frugt og mandler, derudover dekoreres den med perlesukker og mandler på toppen og har form som en fredsdue.

Opskrifter på italienske retter til påske:

Cuzzupe
Påsketærte med indbagte æg
Den traditionelle Colomba-kage

Vis mere

Andre indlæg

Back to top button