Teater og film

Italiens kommisær Montalbano

Englænderne er normalt kendt for deres mange krimiserier heriblandt inspektør Morse og Barnaby, svenskerne har Wallander – serier som alle har været genudsendt utallige gange på dansk fjernsyn.

Italienerne har også deres helt egen kriminalkommisær, han hedder Salvo Montalbano og holder til i byen Vigata på Siciliens kyst, hvor han opklarer alverdens mordgåder.
Kærligheden er der ikke altid helt tid til, hvilket da heller ikke passer kæresten Livia som ikke helt kan forlige sig med Salvos tidskrævende politi-arbejde.

Kommisær Montalbano er en engageret politimand, ærlig, arbejdsom og ikke mindst loyal. Han foretrækker at opklare mord-sagerne på sin egen og til tider noget kontroversielle måde, en fremgangsmåde som ikke altid vækker begejstring blandt politiets bureaukratiske øverste ledelse.

Med sig i opklaringen har Montalbano sin faste trop af kolleger, som blandt andet den lettere forvirrede og meget autoritære betjent Catarella, den forfængelige kollega Mimi Augello som på trods af at de to kom noget skævt ind på hinanden, siden er blevet Montalbanos nære ven og senere vice-kommisær i Vigata. Derudover den unge Giuseppe Fazio, som har overtaget sin fars plads på teamet.

Serien om Salvo Montalbano er baseret på forfatteren Andrea Camilleris kriminalromaner og historier om den fiktive personlighed. Siden 1999 har RAI filmatiseret de mange noveller til en tv-serie som går under navnet Il commisario Montalbano, filmatiseringen er blevet en ren klassiker og seer-success indenfor italienske tv-serier. I 2012 blev den populære serie fulgt af en ny RAI-produktion – Il giovane Montalbano, som viser den unge Montalbanos ankomst til Vigata og hvordan han startede sit liv i den senere så kendte by.

Serien blev vist første gang på dansk fjernsyn i 2005 og er i sommeren 2014 blevet genudsendt sammen med nye serie om den unge Montalbano.

Hvis du skulle få lyst til at se serien igen, så kan du købe den her – serien har tekster på dansk, norsk og svensk:

Kommisær Montalbano – boks 1 – boks’en indeholder afsnittene 1 – 3
Kommisær Montalbano – boks 2 – boks’en indeholder afsnittene 4 – 6
Kommisær Montalbano – boks 3 – boks’en indeholder afsnittene 7 – 9
Kommisær Montalbano – boks 4 – boks’en indeholder afsnittene 10 – 12
Kommisær Montalbano – boks 5 – boks’en indeholder afsnittene 13 – 15
Kommisær Montalbano – boks 6 – boks’en indeholder afsnittene 16 – 18
Kommisær Montalbano – boks 7 – boks’en indeholder afsnittene 19 – 21
Kommisær Montalbano – boks 8 – boks’en indeholder afsnittene 22 – 24

Vis mere
Back to top button